Het zou een mooie dag worden en de Roodmus die al de hele week in Limburg zit laat zich goed benaderen. Een mooie kans om de nieuwe camera uit te proberen. Rond 9 uur reed ik richting Montfort en de Roodmus was al gemeld.

Bij aankomst duurde het even voordat de vogel tevoorschijn kwam maar dat werd ruim gecompenseerd. Hij ging meteen op 4 meter afstand in een struik zitten en begon te zingen. Met mooi licht in de rug begon de camera te ratelen. De plaatjes zagen er goed uit op het schermpje van de camera. De vogel vloog nu iets verder weg en mijn eerste Icarusblauwtje van dit jaar werd op de foto gezet. Dit geld ook voor een Kleine Vuurvlinder die iets later aan kwam vliegen.

Na een tijdje kwam de Roodmus weer terug en ging nu heel dichtbij op een rietstengel zitten. Ondanks het op en neer waaien van de stengel werden weer leuke platen geschoten. Hij ging ook nog even op het prikkeldraad zitten. Voor mij was het genoeg zo en de melding van een Grauwe Fitis vlakbij Venlo trok mijn aandacht. De berichten klonken goed, de vogel was zingend gehoord en was ook gezien. Vanaf hier was het maar 35 km dus ik liep snel terug naar de auto.

Bij de plek van de Grauwe Fitis waren diverse vogelaars aan het zoeken en het zag er even niet goed uit. Toch werd de vogel vrij snel op een andere plek terug gevonden. Snel liepen we naar de gemelde plek en in de verte hoorde ik hem al zingen. De vogel verplaatste zich weer snel en helaas waren er geen foto kansen. Ik bleef nog wat rond hangen maar de vogel liet zich niet meer horen of zien. Een paar kilometer verder zaten 2 Europese Kanaries, zo vertelde Herman vd Brand mij. Deze tellen nog voor mijn maandlijst en ik vond één van de vogels erg snel.

Het was inmiddels 4 uur en ik reed naar huis om wat te eten. Daarna wilde ik nog even naar de Biesbos voor de Noordse Nachtegaal die er al een tijd zit. Hier aangekomen hoorde ik de vogel meteen voluit zingen en met de telefoon werden geluidopnamen gemaakt. Tijdens de serenade hoorde je ook overal de Cetti’s Zangers zingen. De Noordse Nachtegaal telt voor de maandlijst en is een mooie afsluiter van een leuke dag.