Zaterdag werd laat in de middag nog een Ralreiger gevonden in Groningen. De vogel zat in het Zuidlaardermeer wat toevallig voor zondag op het programma stond voor de Witwangsternen ,  hopelijk was de vogel nog aanwezig. Met Pieter en Maartje vertrokken we rond half zes uit Huizen.

Rond zeven uur kwamen we aan in het gebied op de plaats waar gisteren de Ralreiger gemeld was. Het was bewolkt en er stond een harde wind maar het was in ieder geval droog. Vrijwel meteen zagen we de eerste Witwangsternen vliegen en het wemelde van de Gierzwaluwen. Een mooie kans om de nieuwe DX op vliegbeelden uit te proberen. Van de Ralreiger ontbrak nog ieder spoor. Ik begon met mijn foto sessie terwijl we ondertussen uitkeken naar de Ralreiger.

Een aanwezige vogelaar meldde dat hij eerder op de ochtend de Ralreiger had zien overvliegen. Dit verontruste ons enigszins maar we bleven in het gebied en genoten van de aanwezige Witwangen en een baltsende Watersnip. Ik was al eerder bij het Zuidlaardermeer geweest maar deze plaats overtreft de andere plekken waar ik eerder was. De Sterntjes komen op niet grote afstand voorbij en ook het licht is perfect in de ochtend. De camera presteerde uitstekend en de autofocus is subliem!

Rond 11 uur was er nog steeds geen spoor van de Ralreiger en we besloten om verder te gaan, wel bleven we in de buurt voor het geval hij weer gemeld werd. We reden allereerst naar Blijham voor de Grauwe Kiekendieven  die ook nu niet aanwezig waren. Daarna reden we door naar Diependal voor de Wilde Zwaan die nog telt voor de maandlijst van Pieter. Bij aankomst waren de vogels niet aanwezig maar na een tijdje kwamen beide Wilde Zwanen aangevlogen. De rit ging nu verder naar het Lauwersmeer waar we eerst een Grauwe Klauwier wilden proberen die nog voor mijn  jaarlijst telt. Ook nu moesten we even zoeken maar we vonden toch een adult mannetje op afstand.

We reden verder naar de Ezumakeeg die eruit zag als een zandwoestijn zo weinig water stond er. In de zuidelijke Keeg vonden we niet veel. In de noordelijke Keeg zaten meer vogels. Een Rouwkwikstaart werd gevonden en deze telde nog voor de maandlijst van Pieter. Een aanwezige Zwarte Ruiter poseerde mooi voor de camera. Er zaten alweer grote aantallen Zwarte Ruiters een teken dat de terug trek alweer is begonnen. Met niet veel opties meer besloten we om terug te rijden naar Huizen.

Vlak voordat we wilden vertrekken kwam de melding binnen dat de Ralreiger weer terug gevonden was. We twijfelde niet en koersten onmiddellijk terug naar het Zuidlaardermeer. Het is een kleine 45 minuten rijden en onderweg moest nog worden getankt. Een beetje gespannen reden we de zandweg op voor de laatste kilometer. Een bekende vogelaar stelde ons gerust dat de vogel nog aanwezig was. Bij het gemaal werd de auto geparkeerd en we liepen naar een groepje vogelaars die de Ralreiger in beeld hadden. De telescopen werden opgesteld en op flinke afstand zagen we de Ralreiger in een sloot zitten. Eigenlijk te ver maar er werden toch wat bewijsplaten gemaakt. De Ralreiger telt niet alleen voor de jaarlijst maar ook nog voor de maandlijst.

Opgelucht reden we richting Joure voor een bezoek aan de plaatselijke McDonalds. Onderweg werd de daglijst opgemaakt die uitkwam op 101 soorten waarvan 2 nieuwe voor de jaarlijst en 1 nieuwe voor de maandlijst. De nieuwe DX presteerde uitstekend vandaag en vrijwel alle vlucht foto’s waren haarscherp!