Sperweruil (Surnia ulula) - Foto gemaakt in Zwolle
Sperweruil | Surnia ulula

2014 werd geen makkelijk jaar voor me. In februari overleed mijn vader na 13 jaar aan prostaat kanker geleden te hebben. In september werd bij mij zelf prostaat kanker geconstateerd. Gelukkig was ik er op tijd bij en betrof het een milde vorm. Op 2 december hebben ze mijn prostaat verwijderd in een privé kliniek in Duitsland. Ik ben nu nog bezig met het herstel maar dat gaat voorspoedig. Het vogelen daar en tegen ging buitengewoon goed en ik heb wat jaarlijst betreft mijn beste jaar ooit gehad. Hier volgt een samenvatting.

Afrikaanse Woestijngrasmus (Sylvia deserti) - Foto gemaakt in de buurt van Alphen aan den Rijn
Afrikaanse Woestijngrasmus | Sylvia deserti
Koningseider (Somateria spectabilis) - Foto gemaakt op Texel
Koningseider | Somateria spectabilis
Steppekiekendief (Circus macrourus) - Foto gemaakt bij Buinerveen
Steppekiekendief | Circus macrourus

Januari begon op de eerste in de traditie van de Big Day, we wisten 109 soorten te scoren en boekten daarmee een nieuw record. Er waren veel goede soorten overgebleven uit 2013 en die werden in de eerste week allemaal ingekopt: Dwerguil, Sperweruil, Sneeuwuil, Grote Kruisbek, Witbandkruisbek, Kleine Geelpootruiter, Arendbuizerd en Bonapartes Strandloper. Op 11 januari werd een Kaspische Plevier gevonden in Zeeland en we bezochten een Brilzee-eend op Schiermonnikoog. Op 18 januari werd een Bruine Klauwier ontdekt, een nieuwe voor Nederland. De volgende dag zag ook ik de vogel. Een Geelsnavelduiker is een andere harde soort die in januari genoteerd kon worden. Op eind januari stond de teller op 185 soorten. Alle voortekenen waren er voor een goed jaar.

Drieteenstrandloper (Calidris alba) - Foto gemaakt bij IJmuiden
Drieteenstrandloper | Calidris alba
Humes Braamsluiper (Sylvia althaea) - Foto gemaakt in de Eemshaven
Humes Braamsluiper | Sylvia althaea

Februari stond in het teken van een reis naar Costa Rica. Een prachtige reis op een voor mij vrijwel nieuw continent voor wat vogelen betreft. In totaal wist ik 459 soorten op mijn wereldlijst bij te schrijven en ik ben nog bezig met de vele foto's die gemaakt zijn. Op de dag dat ik thuis kwam is mijn vader overleden. De rest van februari is daardoor niet veel meer gebeurt en de teller bleef staan op 190 soorten voor de jaarlijst.

Zeearend (Haliaeetus albicilla) - Foto gemaakt in de buurt van Dronten
Zeearend | Haliaeetus albicilla
Sneeuwuil (Bubo scandiacus) - Foto gemaakt in De Goorn
Sneeuwuil | Bubo scandiacus
Drieteenmeeuw (Rissa tridactyla) - Foto gemaakt bij de Waddenzee
Drieteenmeeuw | Rissa tridactyla

Begin maart begon ik weer traditie getrouw aan mijn voorjaar telseizoen op de Kamperhoek. En ook dit jaar werd op de eerste teldag weer een Rode Wouw genoteerd. De tellingen waren niet verkeerd in maart en op 30 maart kon een voorbij vliegende Hop worden bijgeschreven, een nieuwe telpost soort. Verder werden in maart nog de volgende leuke soorten gezien: Kuifleeuwerik, Ringsnaveleend, Amerikaanse Wintertaling, Pallas' Boszanger en Witstuitbarmsijs. De teller stond nu op 225 soorten.

Jan-van-Gent (Morus bassanus) - Foto gemaakt bij de Waddenzee
Jan-van-Gent | Morus bassanus
Eider (Somateria mollissima) - Foto gemaakt op Schiermonnikoog
Eider | Somateria mollissima
Parelduiker (Gavia arctica) - Foto gemaakt bij Stellendam
Parelduiker | Gavia arctica

April werd een zeer goede maand met leuke tellingen op de Kamperhoek en opnieuw een nieuwe soort voor Nederland. Een Roodborstlijster werd ontdekt in het Noord-Hollands Duinreservaat bij Heemskerk. Ik zat op dat moment op Texel maar er werd geen moment getwijfeld om te gaan rijden. De vogel werd na enkele spannende uren zoeken in de stromende regen terug gevonden. Andere goede soorten in april waren Steppekiekendief, Vale Gier (mijn vroegste ooit), Iberische Tjiftjaf, Roodstuitzwaluw, Witstaartkievit, Balkanbaardgrasmus en Steppeklapekster. De jaarlijst was inmiddels gegroeid tot 262 soorten.

Grote Pieper (Anthus richardi) - Foto gemaakt bij Callantsoog
Grote Pieper | Anthus richardi
Kuifleeuwerik (Galerida cristata) - Foto gemaakt in Den Bosch
Kuifleeuwerik | Galerida cristata
Roerdomp (Botaurus stellaris) - Foto gemaakt bij Rijnstrange
Roerdomp | Botaurus stellaris

Ook in de maand mei bleven de vogels het goed doen. Een Oostelijke Blonde Tapuit bij Westkapelle werd gezien en dit was een nieuwe soort voor me in Nederland. Op de Kamperhoek was niet veel meer te beleven begin mei dus werden allerlei dagtrips gemaakt naar alle delen van Nederland. De beste soorten waren Klein- en Kleinst Waterhoen, Krekelzanger, Struikrietzanger, Orpheusspotvogel, Citroenkwikstaart en Ralreiger. Voor het eerst haalde ik voor de maand juni 300 soorten voor de jaarlijst!!

Strandleeuwerik (Eremophila alpestris) - Foto gemaakt op Texel
Strandleeuwerik | Eremophila alpestris
Vale Gier (Gyps fulvus) - Foto gemaakt bij Rossum
Vale Gier | Gyps fulvus
Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) - Foto gemaakt op de Kamperhoek
Bruine Kiekendief | Circus aeruginosus

Juni was relatief rustig en de beste soorten waren Steppevorkstaartplevier, Slangenarend, Bergfluiter, Grauwe Fitis en Terekruiter. Een mooie in zomerkleed Rosse Franjepoot werd gezien bij Zwolle in de buurt. De jaarlijst ging niet meer zo hard en bleef staan op 308 soorten.

Juli leverde een weer een nieuwe soort voor me op voor Nederland, een Bruinkopgors in Westkapelle werd bij een tweede poging op dezelfde dag ingekopt. Een Steppekievit en een Breedbekstrandloper zijn nog het vermelden waard. Er werd veel tijd doorgebracht bij Camperduin maar dat leverde niet veel op. De teller voor de jaarlijst stond nu op 312.

Draaihals (Jynx torquilla) - Foto gemaakt op de Kamperhoek
Draaihals | Jynx torquilla
Steppeklapekster (Lanius pallidirostris) - Foto gemaakt op de Maasvlakte
Steppeklapekster | Lanius pallidirostris
Groenling (Chloris chloris) - Foto gemaakt op Texel
Groenling | Chloris chloris

In augustus kon ik een lang verwachte Koningseider toevoegen aan mijn Nederlandse lijst, de vogel zat op Texel. Een Aziatische Goudplevier en een Ross' Gans zijn nog het vermelden waard maar verder bleef het rustig. De lijst was gegroeid tot 319 soorten.

Zomertortel (Streptopelia turtur) - Foto gemaakt op Texel
Zomertortel | Streptopelia turtur
Roodkopklauwier (Lanius senator) - Foto gemaakt in Amsterdam
Roodkopklauwier | Lanius senator
Blauwborst (Luscinia svecica) - Foto gemaakt bij Zevenhoven
Blauwborst | Luscinia svecica

September begon goed met een Oostelijke Vorkstaartplevier die nog nieuw is voor mijn Nederlandse lijst. Een Roze Pelikaan werd gedaan in Hengelo en we moeten afwachten of deze aanvaard gaat worden, als dat het geval is dan telt ook deze voor de Nederlandse lijst. Verder werden nog een Grijze Strandloper, Grote Franjepoot en een Izabeltapuit aan de jaarlijst toegevoegd die na september op 326 soorten staat.

Bergfluiter (Phylloscopus bonelli) - Foto gemaakt op Schiermonnikoog
Bergfluiter | Phylloscopus bonelli
Grutto (Limosa limosa) - Foto gemaakt op Texel
Grutto | Limosa limosa
Witvleugelstern (Chlidonias leucopterus) - Foto gemaakt bij Noordlaren
Witvleugelstern | Chlidonias leucopterus

Oktober werd weer een hele goede maand met naast leuke dagen op de telpost ook weer nieuwe soorten voor mijn Nederlandse lijst. Op 6 oktober werd een Witkruintapuit ontdekt, samen met Dirk Eijkemans reed ik naar Oegstgeest waar de vogel gevonden was. Onderweg kregen we nog een lekke band maar gelukkig waren we net op tijd om de vogel in de schemer nog te kunnen zien. Een Westelijke Baardgrasmus werd gezien op de Maasvlakte en een Turkestaanse Klauwier op Texel, ook deze twee vogels tellen nog voor mijn Nederlandse lijst. Een goede noordwester op 15 oktober leverde de nog ontbrekende zeesoorten op en eind oktober stond de stand op 341 soorten.

Bonte Kraai (Corvus cornix) - Foto gemaakt bij IJmuiden
Bonte Kraai | Corvus cornix
Kleine Barmsijs (Carduelis cabaret) - Foto gemaakt bij IJmuiden
Kleine Barmsijs | Carduelis cabaret
Steppeklapekster (Lanius pallidirostris) - Foto gemaakt in Den Helder
Steppeklapekster | Lanius pallidirostris

Ook november werd nog een leuke maand met een nieuwe soort voor de Nederlandse lijst. Een Afrikaanse Woestijngrasmus werd ontdekt bij Alphen aan de Rijn en na een paar uur kon ook deze soort bijgeschreven worden. Verder werden nog leuke soorten als Spaanse Mus, Bruine Boszanger, Bonte Tapuit, Vale Gierzwaluw en Kleine Topper gezien. Eind november stond de stand op 348 soorten.

Blonde Ruiter (Tryngites subruficollis) - Foto gemaakt op de Maasvlakte
Blonde Ruiter | Tryngites subruficollis
Rosse Franjepoot (Phalaropus fulicarius) - Foto gemaakt in Vlissingen
Rosse Franjepoot | Phalaropus fulicarius
Kleine Burgemeester (Larus glaucoides) - Foto gemaakt bij IJmuiden
Kleine Burgemeester | Larus glaucoides

In december werd niet meer gevogeld. Op 1 december werd ik opgenomen in het ziekenhuis in Gronau Duitsland. Op 2 december is mijn prostaat succesvol verwijderd. Op 10 december ben ik weer thuis gekomen en ben begonnen aan het herstel. Gelukkig heb ik geen last van incontinentie wat vrijwel altijd optreed na een verwijdering van de prostaat. Het herstel gaat echter langzaam en ik denk pas weer in de loop van januari normaal te kunnen gaan leven zoals ik gewend was. De traditionele Big Day op 1 januari is daarom ook niet gehouden maar deze halen we in zodra het kan.

Kuifaalscholver (Phalacrocorax aristotelis) - Foto gemaakt bij IJmuiden
Kuifaalscholver | Phalacrocorax aristotelis
Bonte Tapuit (Oenanthe pleschanka) - Foto gemaakt bij Zoeterwoude
Bonte Tapuit | Oenanthe pleschanka
Havik (Accipiter gentilis) - Foto gemaakt bij Oss
Havik | Accipiter gentilis

Voor het nieuwe jaar durf ik nog geen voorspellingen te doen maar ik wil toch weer proberen de 300 soorten te halen. Dit zou de negende keer op rij zijn, ik heb een weddenschap voor 10 keer lopen. Een buitenlandse reis is nog niet gepland maar gaat er zeker komen. Het behaalde resultaat van 348 soorten is voor mij een nieuw persoonlijk record. De komende maand ligt mijn focus op herstel en de bouw van de nieuwe website voor Dutchbirding. Ik hoop wel zo snel mogelijk weer het veld in te kunnen gaan. Hieronder volgt nog een overzicht van de nieuwe soorten dit jaar:

  1. Bruine Klauwier
  2. Roodborstlijster
  3. Balkanbaardgrasmus
  4. Oostelijke Blonde Tapuit (moet nog aanvaard worden)
  5. Bruinkopgors
  6. Koningseider
  7. Oostelijke Vorkstaartplevier
  8. Roze Pelikaan (moet nog aanvaard worden)
  9. Westelijke Baardgrasmus
  10. Witkruintapuit (moet nog aanvaard worden)
  11. Turkestaanse Klauwier (moet nog aanvaard worden)
  12. Afrikaanse Woestijngrasmus (moet nog aanvaard worden)

De lijsten die ik bijhoud zien er na 2014 als volgt uit:

  • Levenslijst Nederland 424 soorten
  • Levenslijst wereld 1838 soorten
  • Totaal eeuwige maandlijst 3160
  • Jaarlijst 2014 348 soorten