Grauwe Vliegenvanger (Muscicapa striata) - Foto gemaakt bij het kerkhof in Westkapelle
Grauwe Vliegenvanger | Muscicapa striata

Een Sperwergrasmus kwam binnen via Dutch Bird Alerts. De vogel bevond zich op de begraafplaats in Westkapelle. Ik zat in Rotterdam voor mijn werk en het lag binnen de mogelijkheden om door te rijden naar Westkapelle. De Sperwergrasmus is in Nederland geen moeilijke soort om op je lijst te krijgen maar omdat ik in het najaar meestal op de telpost van de Vogelwacht Uden te vinden ben heb ik nog nooit een poging ondernomen.

Ik had me voorgenomen om dit jaar bij de eerste melding meteen te gaan. Deze waarneming was serieus genoeg om ervoor te gaan. Na een rit van ongeveer 1.5 uur kwam ik aan bij de begraafplaats. Bij het oplopen van het terrein zag ik meteen overal Grauwe Vliegenvangers op de grafstenen zitten. Ook Bonte Vliegenvangers en Tuinfluiters waren volop aanwezig.

2 Vogelaars waren ook aanwezig maar zij hadden nog geen Sperwergrasmus gezien. Samen zaten we te wachten op de plek waar de vogel voor het laatst gezien was. Dit duurde ongeveer 2 uur maar van de Sperwergrasmus was nog geen spoor te bekennen. Voor de andere 2 vogelaars werd het wachten te lang en zij besloten het op te geven. Ik ging nog een rondje over het kerkhof lopen. Aan vogels ontbrak het in ieder geval niet en ik stootte zelfs een Witgatje op. De Grauwe Vliegenvangers lieten zich leuk op de foto zetten en na een uur slenteren leek het erop dat ook ik het voor gezien ging houden. Ik wilde nog wel een plaatje maken van de Bonte Vliegenvangers voordat ik richting Uden zou rijden. Op de plek waar ik de meeste Bonte Vliegenvangers had gezien stelde ik mijn camera op. Opeens verscheen een Sperwergrasmus open en bloot in het struikgewas. Ik probeerde een foto te maken maar de camera focuste niet goed en de vogel was alweer uit beeld verdwenen.

Grauwe Vliegenvanger (Muscicapa striata) - Foto gemaakt bij het kerkhof in Westkapelle
Grauwe Vliegenvanger | Muscicapa striata

Na een paar minuten liet hij zich weer zien maar hij zat erg verscholen tussen de takken en er was geen foto kans. Opnieuw verdween hij en iets later vloog er een vogel uit het struikgewas. Volgens mij was dit de Sperwergrasmus en ik besloot de vogel te volgen naar de andere kant van het kerkhof. Hier ontmoete ik Pim Wolf die ook op zoek was naar de Sperwergrasmus. Samen zochten we nog zeker een uur maar de vogel werd niet terug gevonden. Pim gaf het ook op en ik zocht samen verder met een andere vogelaar. Dit leverde nog een Fluiter op die voor Walcheren nog een beste soort is.

Na een uur en geen Sperwergrasmus hield ik het voor gezien en koerste richting Uden. De Sperwergrasmus breidt mijn jaarlijst uit naar 286 soorten, nog 14 te gaan.