Steltkluut (Himantopus himantopus) - Foto gemaakt bij De Blikken
Steltkluut | Himantopus himantopus

Er staat al de hele week een oostelijke wind en de tellingen op Breskens zien er goed uit. Het is al weer een tijdje geleden dat ik hier heb geteld dus het was weer eens tijd voor een bezoek.

Oeverloper (Actitis hypoleucos) - Foto gemaakt bij De Blikken
Oeverloper | Actitis hypoleucos
Oeverloper (Actitis hypoleucos) - Foto gemaakt bij De Blikken
Oeverloper | Actitis hypoleucos

Om 3.45 uur haal ik Teun van Kessel op in Vorstenbosch en samen rijden we via Antwerpen naar Breskens. De rit gaat vlot en in de schemer staan we als eerste op de telpost. Een jagende Velduil wordt al vrij snel waargenomen. De uil krijgt een muis te pakken en verdwijnt met de prooi in de verte. Er staat een zeer zwakke zuidoosten wind en er vliegen nog niet veel vogels. De temperatuur is nog niet al te hoog en mijn fleece jack is eigenlijk net niet afdoende. Na een uur beginnen er wat Gierzwaluwen en Boerenzwaluwen door te komen. Ondertussen kan ik wel mooi mijn jaarlijst bijwerken. Vanwege de reis naar de Zuidpool heb ik bijna nog geen zomer soorten. Een Sprinkhaanzanger zit te zingen langs de dijk, verder kan ik de Fitis, Braamsluiper, Boerenzwaluw, Gierzwaluw, Oeverzwaluw, Huiszwaluw, Grasmus en Nachtegaal noteren. Een groepje van 3 Dwergsternen vliegt voorbij en ook deze zijn nieuw voor het jaar.

Een mannetje Beflijster word ontdekt in een van de boomtoppen, later worden nog 2 Beflijsters ontdekt. De trek begint toe te nemen en vooral Zwaluwen worden veel geteld. Tussen de Gele Kwikstaarten worden 2 Engelse Kwikstaarten ontdekt. Een Reuzenstern vliegt op grote hoogte recht over de telpost en werd bijna niet opgemerkt. Een vrouwtje Wielewaal wordt gezien en er worden er nog 7 meer geteld. Een slanke Kiekendief vliegt op afstand voorbij en het blijkt een vrouwtje Grauwe Kiekendief te zijn. Een Morinelplevier vliegt recht over de telpost. We besluiten om 12 uur te stoppen en als afsluiter komt er nog een Zwarte Wouw over.

Kleine Plevier (Charadrius dubius) - Foto gemaakt bij De Blikken
Kleine Plevier | Charadrius dubius
Kleine Plevier (Charadrius dubius) - Foto gemaakt bij De Blikken
Kleine Plevier | Charadrius dubius

We brengen een bezoek aan “De Blikken” en hier ontdekken we 8 Steltkluten. Een van de vogels zit op 5 meter van de kijkhut af en laat zich mooi bekijken en fotograferen. Dit geld ook voor een Oeverloper en een Kleine Plevier. We hangen hier zeker een uur rond voordat we vertrekken naar de Sophia Polder. Bij aankomst word meteen de Sneeuwgans gezien die hier al geruime tijd verblijft. De aantallen Zwartkopmeeuwen vallen tegen en we ontdekken niet veel nieuws hier. Later bleek dat we niet goed gezocht hebben want er werd een Gestreepte Strandloper gemeld. Volgende stop werd de kijkhut bij Nummer 1. Doelsoort was de Strandplevier maar we hebben er geen kunnen vinden. De melding van een Graszanger bij Terneuzen werd onze nieuwe bestemming. Dit is de eerste melding van een Graszanger dit jaar. Helaas konden we ook deze vogel niet gevonden krijgen.

Steltkluut (Himantopus himantopus) - Foto gemaakt bij De Blikken
Steltkluut | Himantopus himantopus
Kluut (Recurvirostra avosetta) - Foto gemaakt bij De Blikken
Kluut | Recurvirostra avosetta

Het werd tijd om naar Uden te rijden. Er stond nog een gezamenlijk etentje op het programma bij Marc’s BBQ. Met 30 nieuwe soorten voor het jaar is mijn lijst gegroeid tot 218 soorten. Ook de daglijst met 117 soorten niet verkeerd.