Velduil (Asio flammeus) - Foto gemaakt op Schouwen Duiveland
Velduil | Asio flammeus

2012 is weer voorbij gevlogen maar ik kan met plezier terug kijken. Ook dit jaar begonnen we weer met onze traditionele Big Day op nieuwjaarsdag en de trend werd meteen gezet. We wisten een nieuw record te realiseren met 108 soorten. Voor 2012 werd de uitdaging om weer 300 soorten te scoren en voor de maandlijst moesten we iedere maand minimaal 5 soorten halen. De vakantie ging dit jaar, in februari, naar Namibië & Botswana.

Drieteenmeeuw (Rissa tridactyla) - Foto gemaakt op de Noordzee
Drieteenmeeuw | Rissa tridactyla

Op 2 februari vertrokken we naar Namibië & Botswana en in de maand januari had ik in Nederland 143 soorten weten te behalen. De reis verliep weer uitstekend en zonder gids wisten we 346 soorten te scoren waarvan er vele prachtig zijn gefotografeerd. Hiervan waren een kleine 150 soorten nieuw voor me. Terug in Nederland begon ik op 3 maart het telseizoen op de Kamperhoek. De eerste telling begon met een Rode Wouw en de Rietgorzen trek was al flink op gang. De komende weekenden tot ongeveer mei werd besteed op de Kamperhoek en af en toe werd er een Twitch gedaan voor een zeldzame vogel. Zo kwam ik in maart uit op 181 soorten waaronder zeldzame zoals: Amerikaanse Wintertaling en Pallas’ Boszanger.

April begon goed met een Blauwvleugeltaling vlakbij Eindhoven en op 12 april wist ik mijn eerste nieuwe soort voor Nederland van het jaar binnen te halen. Een Grijze Wouw koos de Keent uit voor 2 dagen, dit ligt op 5 minuten afstand van mijn woonplaats. Ook de Kamperhoek leverde veel leuke momenten op en een Steppekiekendief werd genoteerd op 20 april. De maand werd afgesloten met een waanzinnige goede dag op de Kamperhoek met maar liefst 11 Zwarte Wouwen. Voor een overzicht van de telling klik hier. Ik ging de maand uit met 233 soorten op de lijst.

Mei begon met mijn tweede nieuwe soort voor Nederland. Bij Westervoort werd op 2 mei een Bergfluiter ontdekt en na mijn werk werd deze vogel bezocht. De rode soorten kwamen nu snel binnen en binnen een week had ik Roodstuitzwaluw, Brilzee-eend, Roodkopklauwier, Zwarte Zeekoet, Griel, Baardgrasmus, Kleine Geelpootruiter en Breedbekstrandloper. Later in de maand werd daar nog Woestijnplevier, Grote Franjepoot en Bairds Strandloper aan toegevoegd! Met een Kleinst Waterhoen sloot ik de maand af op 274 soorten.

Pririt Batis (Batis pririt) - Foto gemaakt in Namibië
Pririt Batis | Batis pririt
Black Cuckooshrike (Campephaga flava) - Foto gemaakt in Namibië
Black Cuckooshrike | Campephaga flava

In juni werd de derde nieuwe soort van het jaar ingekopt. Een Kleine Kokmeeuw zat een paar dagen op Texel. Juni werd een mindere maand en ik werd geplaagd door pijn aanvallen die er toe leidde dat 30 juni mijn galblaas verwijderd moest worden. De score was uitgebreid naar 279 soorten met een Klein Waterhoen op 12 juni. De laatste 2 weken van juni werd niet veel meer gevogeld. De tijd die daarmee vrijkwam werd besteed om de website in een nieuw jasje te steken en de techniek achter de site werd up to date gebracht.

Grote Burgemeester (Larus hyperboreus) - Foto gemaakt in de haven van Den Oever
Grote Burgemeester | Larus hyperboreus
Morinelplevier (Charadrius morinellus) - Foto gemaakt op Texel
Morinelplevier | Charadrius morinellus

De operatie op 30 juni viel reuze mee en na een paar dagen was ik weer aan het werk en meteen het volgend weekend werd er een trip naar het noorden ondernomen. De maand verliep rustig wat zeldzame vogels betreft, een Slangenarend en Bijeneter waren de betere. Op 28 juli werd in de avond een Kortbekzeekoet gemeld, een nieuwe voor mijn Nederland lijst. De volgende ochtend reed ik samen met Thijs naar het Lauwersoog. Gelukkig was de Kortbekzeekoet nog aanwezig en daarmee bereikte ik de 400 soorten in Nederland. De maand werd afgesloten met een Vale Gier bij de Vliegbasis Volkel wat op 5 minuten van mijn huis afligt. De stand stond nu op 288 soorten.

Grijze Wouw (Elanus caeruleus) - Foto gemaakt in de Keent
Grijze Wouw | Elanus caeruleus
Grijze Wouw (Elanus caeruleus) - Foto gemaakt in de Keent
Grijze Wouw | Elanus caeruleus

Op 4 augustus kon ik mijn nieuwe 500mm lens afhalen in Urk waar ik lang op gewacht had en op een Kwak in Grubbenvorst werd hij uitgeprobeerd. Ons telseizoen op de Brobbelbies in Uden start op 1 augustus en hier was ik dan ook veel te vinden. Gelukkig niet op de 26ste toen er een zwakke noordwesten wind stond maar voldoende om toch een poging te wagen voor Westkapelle. Dit leverde de volgende soorten op: Kleinste Jager, Kleine Jager, Middelste Jager, Grote Jager, Grauwe Pijlstormvogel, Noordse Stormvogel en maar liefst 2 Vale Pijlstormvogels! De meeste hiervan telden ook nog voor mijn maandlijst. De score was gegroeid tot 297 soorten en ik had niet eerder in augustus zoveel soorten op de lijst.

De 300 van het jaar werd bereikt op 9 september en het betrof een Sperwergrasmus op Texel. Dit is het snelste ooit voor me, meestal bereik ik de 300 pas in oktober. Ook in september bleef het betrekkelijk rustig en op het eind van de maand stond de teller op 308 soorten. Oktober daar en tegen ging goed van start met de melding van een Kaspische Roodborsttapuit op Vlieland, dit is een ondersoort van de Aziatische Roodborsttapuit en voor west Europa extreem zeldzaam. Op 7 oktober mocht ik de vogel zelf aanschouwen. Op 8 oktober werd op Texel een Aziatische Roodborsttapuit gevonden die ikzelf zag op 13 oktober. Dezelfde vogel werd gevangen in Groot Brittannië waar DNA afgenomen werd (de vogel is op basis van foto’s terug herkend). Hieruit bleek dat het om de zeer zeldzame Stejnegers Roodborsttapuit ging en mits aanvaard is dit een nieuwe voor Nederland en mijn vijfde nieuwe voor dit jaar! Er gebeurde nog meer in oktober en tijdens het derde DT weekend scoorde ik eindelijk mijn eerste Siberische Boompieper, nieuwe nummer 6 voor het jaar! Tijdens dit weekend werd ook nog een Raddes Boszanger gezien. Op 28 oktober zag ik de tweede Steppeklapekster voor Nederland op Texel, en natuurlijk was dit ook een nieuwe soort voor mij. Ik ging de maand uit met 316 soorten.

Sperwergrasmus (Sylvia nisoria) - Foto gemaakt op Texel
Sperwergrasmus | Sylvia nisoria
Dwerggors (Emberiza pusilla) - Foto gemaakt op Texel
Dwerggors | Emberiza pusilla

November werd ietwat rustiger maar dankzij een Pestvogel invasie kon ik ook deze soort bijschrijven voor de jaarlijst. Op 11 november werd een Grote Grijze Snip samen met Alwin binnen getikt bij het Lauwersmeer. Voor hem was dit een evenaring van het Nederlands record en met een Frater nog dezelfde dag werd het verbroken. Ik sloot de maand af op 319 met een Taigarietgans bij Vlijmen. In december rolde ik nog de Strandleeuwerik en Grote Barmsijs op. Op 17 december scoorde ik mijn laatste jaarsoort, een Bruine Boszanger bracht de eindscore op 322 soorten. Dit is een evenaring van het afgelopen jaar.

Kortbekzeekoet (Uria lomvia) - Foto gemaakt bij het Lauwersoog
Kortbekzeekoet | Uria lomvia
Bairds Strandloper (Calidris bairdii) - Foto gemaakt op het strand bij Wassenaar
Bairds Strandloper | Calidris bairdii

Volgend jaar gaan we wederom voor de 300 soorten en voor de maandlijst is de target op 75 gezet, de reis gaat naar Noorwegen. Mijn Nederlandse lijst is gegroeid tot 403 soorten, dit zijn de nieuwe van dit jaar:

1.Grijze Wouw

2.Bergfluiter

3.Kleine Kokmeeuw

4.Kortbekzeekoet

5.Stejnegers Roodborsttapuit (mits aanvaard)

6.Siberische Boompieper

7.Steppeklapekster


Lijstjes:

  • Levenslijst Nederland 403 soorten
  • Levenslijst Wereld 1394 soorten
  • Totaal Maandlijst 2825
  • Jaarscore 2012 322