Zwarte Zeekoet (Cepphus grylle) - Foto gemaakt bij de Brouwersdam
Zwarte Zeekoet | Cepphus grylle

Zaterdag zou een storm- en regenachtige dag worden. De telposten aan zee hadden leuke waarnemingen op vrijdag dus het wordt een ochtend zeetellen gecombineerd met een bezoek aan de Brouwersdam.

Zaterdag ochtend om 6.30 uur gaat de wekker en het tikkende geluid op de ramen voorspelt niet veel goeds. Toch sta ik op en zit een kwartier later in de auto en rijd naar Westkapelle. Onderweg word gestopt voor koffie. De hele rit regent het hard en bij aankomst op de telpost regent het nog steeds. Het zicht is beperkt tot ongeveer 800 meter en er staat een harde zuidwesten wind. Ik parkeer de auto bij de vuurtoren met de voorruit van de auto gericht op de zee. De eerste Drieteenmeeuw komt voorbij. De vogel vliegt niet ver uit de kant. Iets later volgt een adulte Dwergmeeuw, beide vogels heb ik nog nodig voor mijn maandlijst. Een Kleine Jager volgt een Kokmeeuw en komt daarna recht over de auto gevlogen. Een eenzame Jan-van-Gent vliegt in noordelijke richting. Het is nu af en toe droog en er vliegen regelmatig Roodkeelduikers voorbij. Op ongeveer 200 meter afstand ontdek ik een Alk en iets later een Zeekoet.

Zwarte Zeekoet (Cepphus grylle) - Foto gemaakt bij de Brouwersdam
Zwarte Zeekoet | Cepphus grylle

Er vliegt niet veel meer en ik besluit verder te rijden naar het Vroon. Hier zit een Casarca die ik nog voor de maandlijst nodig heb. De vogel word snel gevonden. Het regent weer dus ik rijd verder naar de Stolpweg voor een poging voor een Velduil. Onderweg word het Veerse Meer nog geïnspecteerd maar hier zit niet veel. Bij de Stolpweg word alleen een Blauwe Kiekendief gezien en ik besluit verder te rijden naar de Brouwersdam. Doel is de Zwarte Zeekoet die hier al een tijdje zit. Bij aankomst word de vogel vrijwel meteen gevonden en hij zit erg dichtbij. Ondanks slechte licht omstandigheden kan ik toch een paar leuke platen maken. De Zwarte Zeekoet is nog nieuw dit jaar en hiermee komt mijn jaarscore op 315 soorten. Naast de gebruikelijke Kuifduikers, Roodkeelduikers en Paarse Strandlopers word verder niet veel bijzonders gezien.

Dodaars (Tachybaptus ruficollis) - Foto gemaakt bij de Stolpweg vlakbij Serooskerke
Dodaars | Tachybaptus ruficollis

Op de maandlijst voor december ontbreekt nog de Huiskraai en omdat er verder weinig te beleven valt rijd ik naar Hoek van Holland. Hier worden 4 Huiskraaien snel gevonden. Ik moet ook nog een Dwerggans voor de maandlijst dus de volgende stop word het Land van Strijen. Onderweg word een Bladkoning gemeld bij Schiedam. Ik twijfel nog even om te draaien maar rijd toch door, ik kan de Bladkoning nog na de Dwergganzen doen. Dit blijkt een goed besluit want niet veel later word de vogel afgemeld. De polder bij Strijen zit vol met Kol- en Brandganzen. Het kost wat moeite maar ik weet toch 11 Dwergganzen te ontdekken.

Het is nu bijna 2 uur en omdat er niet veel opties meer zijn rijd ik naar huis. Ondanks het slechte weer is het een goede dag geworden. 9 nieuwe soorten voor de maandlijst en 1 nieuwe voor het jaar, niet verkeerd!