Velduil (Asio flammeus) - Foto gemaakt bij Rosmalen
Velduil | Asio flammeus

De Velduilen in de provincie Zeeland lieten zich afgelopen week mooi bekijken en fotograferen. De weer voorspellingen waren goed dus vroeg in de ochtend reed ik alleen richting de kust.

Ruigpootbuizerd (Buteo lagopus) - Foto gemaakt bij Neeltje Jans
Ruigpootbuizerd | Buteo lagopus
Torenvalk (Falco tinnunculus) - Foto gemaakt in de buurt van Burgh-Haamstede
Torenvalk | Falco tinnunculus

Doel waren de Velduilen die bij Haamstede gezien werden. Bij aankomst begon het licht te worden en ik parkeerde de auto aan de dijk bij de Oosterschelde. Er waren nog geen Uilen te zien en na 3 kwartier wachten besloot ik een rondje door de Stolpweg te rijden. Ook hier zaten geen Velduilen maar een Ruigpootbuizerd liet zich op afstand bekijken. Ik reed terug naar de dijk waar nog niets te zien was. Dit ritueel herhaalde ik nog een paar keer met nog steeds geen resultaat. Tegen 10 uur reed ik daarom naar Neeltje Jans. Bij de mosselkwekerijen zat niets en ik reed verder naar de binnenhaven. Hier was een juveniele Ruigpootbuizerd aan het jagen. De vogel ging langs de weg zitten op ongeveer 20 meter afstand. Helaas zat hij met zijn rug naar me toe en kon ik geen goede foto’s maken. Op het einde van de pier zat een Kuifaalscholver zijn vleugels te drogen. Bij de Oosterschelde kering was niet veel te zien en dit gold ook voor de buitenhaven.

Ekster (Pica pica) - Foto gemaakt bij Neeltje Jans
Ekster | Pica pica
Scholekster (Haematopus ostralegus) - Foto gemaakt bij de Stolpweg bij Serooskerke
Scholekster | Haematopus ostralegus

Ik reed nu terug naar de Stolpweg voor een nieuwe poging. Dit leverde een IJsvogeltje op (pas mijn tweede dit jaar!). Een Blauwe Kiekendief speurde het veld af op zoek naar voedsel. Ook nu geen Velduilen en ook langs de dijk zat niets. Ik had hier voldoende gezocht en reed nu naar de Brouwersdam. Bij de spuisluis vond ik vrijwel meteen een Kleine Alk. Deze ontbrak nog op de jaarlijst en ik verbreek hiermee mijn persoonlijk record wat stond op 316 soorten! Ik meldde de vogel via internet en was hierdoor te laat voor een bewijs foto. De storm van afgelopen week had hier flink huis gehouden en de weg lag bezaaid met puin en stenen. Op het water zaten niet veel vogels, ik had maar 1 Roodkeelduiker en 1 Kuifduiker verder zaten er wat Brilduikers. Er zaten wel enorm veel Meeuwen.

Scholekster (Haematopus ostralegus) - Foto gemaakt bij de Stolpweg bij Serooskerke
Scholekster | Haematopus ostralegus
Frater (Carduelis flavirostris) - Foto gemaakt bij de Oesterdam
Frater | Carduelis flavirostris
Frater (Carduelis flavirostris) - Foto gemaakt bij de Oesterdam
Frater | Carduelis flavirostris

Ik verliet de Brouwersdam en reed via de Prunjepolder naar de Oesterdam. In de Prunjepolder was het rustig. Na een rit van een dik half uur kwam ik aan bij de Oesterdam. Een groepje Fraters werd meteen gevonden en de vogels lieten zich prachtig bekijken in het zonnetje. Ze waren niet schuw en ik kon op korte afstand leuke foto’s maken. Een eindje verder zat nog een groep Sneeuwgorzen. Omdat er op 12 km een Rosse Franjepoot gemeld werd liet ik een foto kans schieten. De GPS coördinaten werden ingevoerd in de routeplanner en een kwartiertje later stond ik bij de gemelde vogel. De vogel zat op redelijke afstand en samen met een Belgische vogelaar probeerde we dichterbij te komen. Plots vloog de Franjepoot op zonder duidelijk reden. De vogel vloog een nerveus rondje en viel weer in. Wij waren nog op zeker 200 meter afstand dus door ons kon het niet komen. Vrijwel meteen vloog hij weer op en uit het niets verscheen een kleine valk die de Franjepoot zonder veel moeite te pakken kreeg. Op de grond met de Franjepoot in de klauwen konden we zien dat het een adult vrouwtje Smelleken was. Een beetje aangeslagen stonden we te kijken toen het Smelleken verdween met zijn prooi over een dijk.

Buizerd (Buteo buteo) - Foto gemaakt bij Rosmalen
Buizerd | Buteo buteo

Het was inmiddels 2 uur geworden en het was eigenlijk nog te vroeg om naar huis te gaan. De Velduilen in Rosmalen waren nog een goede optie. Een uur of wat later kwam ik aan in de polder en parkeerde de auto op de plek waar ze het meeste gezien zijn. Het duurde tot 4 uur voordat er een Velduil aan kwam vliegen. Niet veel later kwam er nog een exemplaar aan. Er was niet veel licht meer maar ik kon toch een paar bewijsplaten maken.

Het was een erg leuke dag geworden met leuke foto’s. De lijst was ook niet verkeerd met een nieuwe jaarsoort en 2 nieuwe maandsoorten.