King Penguin (Aptenodytes patagonicus) - Foto gemaakt op St Georgia
King Penguin | Aptenodytes patagonicus

Er is weer een jaar voorbij en ik kan terug kijken op een succesvol vogeljaar. De Odyssey 2011 trip hoorde zeker tot het hoogtepunt maar ook in Nederland was het interessant.

Cape Petrel (Daption capense) - Foto gemaakt bij de Drakes Passage
Cape Petrel | Daption capense

Het jaar startte met onze traditionele Big Day op 1 januari en we wisten maar liefst 105 soorten te scoren, een erg hoog aantal. Ook dit jaar was het doel om in ieder geval 300 soorten in Nederland te scoren. Vanwege de Odyssey 2011 was ik 6 weken weg en de hele maand april zou ik missen in Nederland. Tegen alle verwachtingen in mistte ik toch niet veel in het voorjaar. Voor mijn vertrek op 23 maart had ik in ieder geval al 185 soorten op de lijst staan.

De Odyssey 2011 zelf was 1 groot avontuur. In totaal zagen we 89 soorten waarvan de meeste nieuw voor me waren. 5 weken continu op zee waarvan de eerste 10 dagen vergezeld van golven tot 10 meter. Hoogtepunten waren bezoeken aan St Georgia, Cough Island, de Archipel Tristan da Cunha met landingen op Tristan en Inaccessible Island, St Helena en Ascension. Op Inaccessible Island konden we na 3 uur zoeken de Inaccessible Island Rail aanschouwen, een ralletje dat op dat moment door minder dan 50 personen op de wereld gezien was. Voor sommigen Engelsen het absolute hoogtepunt van de reis. Onvergetelijk voor mij waren de King Pinguïns en de imposante Albatrossen die vrijwel iedere dag achter de boot vlogen. Ik heb nog 15.000 foto’s liggen waarvan een selectie nog op de site moet komen.

Op 1 mei kwam ik vroeg in de ochtend terug in Nederland en de melding van een Woestijnplevier dicht bij huis kon ik niet negeren. Snel op en neer leverde de eerste nieuwe soort voor me op in Nederland. Vanaf nu werd de draad weer opgepakt en een bezoek aan Breskens op 6 mei leverde meer dan 30 jaarsoorten op en stond ik ruim boven de 200. Op 8 mei hadden we een fantastische teldag op de Kamperhoek en de voorjaar trek was hiermee eigenlijk voorbij. Op 14 mei deden we weer mee aan de Top of Holland Day en we wisten 142 soorten op de lijst te zetten. Later bleek dat dit de beste score was, niet slecht voor die zuiderlingen. Op 22 mei werd een Kalanderleeuwerik gemeld toen wij in Zeeland aan het vogelen waren. De vogel zat in Hoek van Holland en na een stevige rit zagen we hem af en toe vliegen. De tweede nieuwe soort voor het jaar. Op dezelfde dag hadden we ook nog 3 Vale Gieren en een Roodmus liet zich mooi bekijken.

Parelduiker (Gavia arctica) - Foto gemaakt bij Rhederlaag
Parelduiker | Gavia arctica
Woestijnplevier (Charadrius leschenaultii) - Foto gemaakt bij Batenburg
Woestijnplevier | Charadrius leschenaultii

De maand juni verliep rustig maar tussendoor konden er toch af en toe soortjes bijgeschreven worden. Op het eind van de maand stond de teller op 270 soorten. De maand juli was goed voor 2 nieuwe soorten. Op 19 juli werd op Texel een Roodkeelstrandloper gemeld en deze was zo vriendelijk te wachten tot na mijn werk. Op 30 juli hadden we net de keet geplaatst voor het telseizoen op de Brobbelbies toen er bij Woensdrecht een Amerikaanse Oeverloper ontdekt werd. Ook deze vogel bleef netjes zitten en liet zich op afstand mooi bekijken. Op 1 augustus begin het telseizoen en tot 30 november ben ik dan meestal op de telpost. Zo ook op 3 september toen er een Kleine Trap gemeld werd op de Veluwe. Zonder aarzeling werd onmiddellijk in de auto gestapt en een uurtje later stond de vierde nieuwe soort op de lijst. September leverde nog 2 nieuwe soorten op voor me. Op de elfde zag ik mijn eerste Klein Waterhoen. Op 26 september kon ik voor mijn werk mijn eerste Bairds Strandloper noteren. In september vond er een ware invasie plaats van Steppekiekendieven. In de polder bij Rosmalen vond ik op 6 september vroeg in de ochtend een vogel die de avond daarvoor gemeld was. 2 dagen later zag ik hier zelfs 2 Steppekiekendieven tegelijk. Op 17 september was het feest op de telpost toen we onze eerste Steppekiekendief konden bijschrijven.

Een flinke storm op 7 oktober leverde op de telpost bij Westkapelle bijna al mijn zeesoorten op. Op deze dag bereikte ik met een Vaal Stormvogeltje mijn 300ste soort, de jaaropdracht was weer binnen. Oktober werd een erg goede maand met 3 nieuwe soorten. Een Aziatische Roodborsttapuit op de 18de. Een prachtige Raddes Boszanger op Vlieland op 22 oktober. En het klapstuk van het jaar op 31 oktober toen een Langstaartklauwier gemeld werd vlakbij Den Helder. Ook andere goede soorten zoals onder andere Witbandkruisbek, Bruine Boszanger, Blauwstaart, Woestijntapuit en Kleine Klapekster werden gescoord. Op het eind van de maand was mijn jaarscore gegroeid tot 313 soorten.

Black-browed Albatross (Thalassarche melanophris) - Foto gemaakt bij de Drakes Passage
Black-browed Albatross | Thalassarche melanophris

De maand november was erg stil en een Grote Pieper op de telpost was de enige nieuwe. December verliep iets beter en op de 29ste noteerde ik de laatste soort van het jaar. Een Koereiger in Zeeuws Vlaanderen brengt de eindscore op 322, een nieuw persoonlijk record!! Het jaar zit er weer op maar op 1 januari starten we weer met een Big Day. Opnieuw is het doel 300 soorten. Dit jaar gaat de reis naar Namibië en Botswana.

Mijn Nederlandse lijst is gegroeid naar 397 soorten. Volgend jaar hoop ik de 400 te halen. Dit zijn de nieuwe soorten van 2011:

1. Woestijnplevier

2. Kalanderleeuwerik

3. Roodkeelstrandloper

4. Amerikaanse Oeverloper

5. Kleine Trap

6. Klein Waterhoen

7. Bairds Strandloper

8. Aziatische Roodborsttapuit

9. Raddes Boszanger

10. Langstaartklauwier

Lijstjes:

  • Levenslijst Nederland 397 soorten
  • Levenlijst wereld 1246 soorten
  • Maandlijst Nederland 2624 punten